26/02/2021

Make Your Home Bloom: על פרחים ושילובם בבית

כפי ששמתם לב, כמעט בכל חלל שאני מעצבת אני עושה מאמץ להשחיל נגיעה מהטבע. לפעמים מדובר בעציץ ירוק ובוהק, לפעמים בזר פרחים ולפעמים אפילו בעלים מהגינה שירדתי באמצע הצילומים  לקטוף, כי הרגשתי שמשהו לא שלם עד הסוף. היו גם פוסטים, כמו איך להפוך מתלה בגדים מאיקאה למחיצת עציצים ירוקה ונעימה או חדר עבודה בבית: כך עיצבתי את החלל שלי שהטבע לקח בהם חלק משמעותי ומרכזי. במקביל, מצאתי עצמי מתעסקת בחודשים האחרונים בייחורים ובהשרשות, מניחה בטטות ואבוקדואים בכלים יעודיים, נותנת להם להתפתח בחופשיות ובעיקר מתעלמת מהפרצופים המוזרים שאדם עושה כשהוא נתקל בהם. אני יודעת, לא המצאתי פה את הגלגל וכל נושא הייחורים וההשרשות טרנדי מאוד, אבל אם הייתם מספרים לי לפני שלוש-ארבע שנים שאהנה מזה כל כך ואטפח את העציצים שלי כפי שאני עושה, אין סיכוי שהייתי מאמינה. באותם ימים, במקרה הרע הבית שלי היה ריק מעציצים ובמקרה הטוב היו בו שניים-שלושה עציצי פלסטיק, שהיום אין סיכוי שהייתי מתגאה בהם.

איור: מעיין אקס

לאחרונה חשבתי שיהיה נחמד לספר לכם מעט איך אני משתמשת היום בעציצים ובפרחים בביתי ובבתים אחרים ומשלבת אותם בעיצוביי, אבל מראש היה לי ברור שהידע שלי לא מקצועי מספיק ושאת הפוסט הזה אני צריכה לעשות בשיתוף פעולה עם איש או אשת מקצוע, שיודע יותר ממני. התחלתי לשוטט באינסטגרם בחיפוש אחר הפרטנר הנכון, עד שהגעתי לעמוד המהמם של דניאל ברקת, שוזרת פרחים, אמנית ויזמית הרואה את האקוסיסטם בו היא פועלת כ״אגרונומיה קולינרית״. שוחחנו קצת ומהר מאוד הבנתי שהדבר הנכון יהיה להתמקד בלכתוב על בחירה נכונה של פרחים ודרך העבודה איתם על מנת להנות מהם יותר ובכך למעשה לשלב אותם נכון בעיצוב הבית. ״בעשייה שלי אני בוחנת את גבולות הפרח כפי שהוא מוכר לנו ונעה במרחב בין אוכל, חקלאות ופרחים. שוזר פרחים לטעמי הוא כמו שף במסעדה — מתווך בין החקלאי והטבע ללקוחות וחושף בפניהם את המגוון הצומח בכל עונה, מעלים ועשבים ועד פרחים ופירות, על צבעם, ריחם ואפילו טעמם. הגישה שלי מתייחסת לפרחים בדיוק כמו לאוכל —הכי חשוב לי שכל מרכיבי ה׳מנה׳ יהיו איכותיים וטעימים וידעו לנגן אחד עם השני״, מרחיבה דניאל.

סידור פרחים אורגני ירוק לבן של דניאל ברקת

צילום: דניאל ברקת

אני לא כל כך אוהבת חנויות פרחים. הכל יפה והכל מושלם ואני אף פעם לא יודעת מאיפה מתחילים ומה בוחרים. דניאל נותנת טיפ חשוב ומציעה לגשת לשוזר ולבקש את הפרחים העונתיים והטריים שיש לו. ״בדיוק כמו עם פירות, בזמן הקצר שהם זמינים בשוק חשוב לתת את הבמה לפרחים הנכונים. לאחר הקטיף תהליכים ביולוגיים שמעורבים בפתיחת וב׳הזדקנות׳ הפרח מואצים. החקלאי, הספק ושוזר הפרחים עמלים על שמירת הטריות והארכת חיי המדף ע״י אחסון בקירור עד שהם מגיעים ללקוח הביתה״. 

זר פרחים חורפי אדום וירוק

צילום: Christie Kim on Unsplash

אוקיי, אבל מה אחרי זה? למה תמיד אחרי כמה ימים הכל מת לי?

אז קודם כל, דניאל מסבירה שצריך למלא את האגרטל במים עד שליש הגובה וכל יומיים לנקות אותו ולהחליף את המים על מנת למנוע מהחיידקים לחגוג, גם אם מפלס המים לא ירד. חשוב לשים לב שהמים שאנו ממלאים יהיו פושרים או קרירים ולא חמים (מים חמים מאיצים את פריחת הפרח). הוספת קרח לאגרטל יכולה להאט את היווצרות החיידקים והפטריות ואת הרקבות הפרחים.

קלוז אפ על סידור פרחים אדמדם

צילום: Annie Spratt on Unsplash

ואיך מתפעלים את כל זה נכון?

מסתבר שקודם כל צריך לקנות מזמרה. דניאל אומרת שלפני שמחזירים את הפרחים למים החדשים שמילאנו להם כדאי שנחתוך מקצה הגבעול שניים עד ארבעה ס״מ כדי לחשוף מחדש את צינורות הובלת המים שנסתמו בחלבוני קרישה צמחיים. את החיתוך יש לעשות באלכסון על מנת להגדיל את שטח הפנים של הצינורות. מדהים! ועוד משהו קטן — אם נוצר ריקבון זה בסדר, אפשר לחתוך מעליו ולהחזיר את הפרח למים. על מנת להימנע מכך מראש ניתן להוסיף בכל החלפת מים כמה טיפות אקונומיקה או חומץ.

צילום: דניאל ברקת

טוב, ממה אנחנו חייבים להימנע ולא היה לנו מושג?

אז נכון שכולנו חשבנו שזה אחלה לשים פרחים חשופים לשמש? או שזאת רק אני? מסתבר שלהבדיל מצמחים בעציצים שזקוקים לשמש על מנת להתקיים, פרחי קטיף יבלו מהר יותר בחשיפה לשמש ישירה. דניאל מספרת גם שמומלץ להרחיק פרחים מפירות מבשילים, משום שאלו פולטים הורמון צמחי בצורת גז הנקרא אתילן, אשר נע באוויר וגורם לנבילת עלי הכותרת, כחלק מתפקידו במחזור החיים של הצמח והפיכת פרח לפרי לאחר האבקה.

זר פרחים מונח על שולחן ומנורה

צילום: Manu B on Unsplash

ורגע, דניאל, מה עוד את יכולה לספר לנו על מה שקורה היום מבחינה טרנדית בעולם שזירת הפרחים?

״יש היום סגנון שזירה חופשי ואורגני שלפיו אני שוזרת. מדובר בזרי פרחים קצת יותר ׳פרועים׳, ללא צורה מוגדרת ובעלי זרימה והרמוניה טבעית ונעימה. סידורי פרחים כאלה מאופיינים באסימטריה ובפרחים שמבצבצים למעלה ולצדדים, בניגוד לשזירה הקלאסית בה יש דפוס גיאומטרי (ופחות אקראיות) ורוב הפרחים מהממים אם מביטים בהם מלמעלה (בדיוק כמו שקורה כשאנו מגיעים לחנות ומסתכלים על הזרים מלמעלה על הרצפה עליה הם מונחים). העניין הוא שאחרי ששמים את הזר על השולחן זווית הראייה משתנה וכך גם כל המראה של הזר. בסגנון החופשי אני למעשה מספרת סיפור באמצעות הפרחים וההיקף שלהם — 360 מעלות של הרמוניה שמורכבת משכבות רבות״, דניאל מספרת ומוסיפה: ״העיצוב נשמר אם משאירים את קשירת הגבעולים. במידה וצריך להתאים את הזר לאגרטל מומלץ לחתוך את הגבעולים ולפתוח בעדינות את נוף הזר״.

זר חופשי ואורגני של דניאל ברקת עם דמות מאחוריו המחזיקה אותו

צילום: דניאל ברקת

טוב, דיברנו בהתחלה על ההמלצה של דניאל לרכוש פרחים עונתיים, אז בואו רגע נחבר את זה לנקודת הזמן שלנו, כדי שנוכל לקנות איזה זר חמוד או שניים וליישם את מה שלמדנו. אז אנחנו בלב החורף (או מה שהוא אמור להיות), מה רלוונטי לתקופה הזאת?

דניאל קודם כל מציינת שזו עונה מצוינת ללכת לרכוש פרחים — צבעונים, נוריות, כלניות, פרזיות ועוד נפלאים אחרים — ומפרטת: ״גיליתי השנה שחקלאים בגליל העליון מגדלים אדמוניות בעציצים ולא באדמה וכך הצליחו להקדים את הפריחה שלהם ולהוציאם לשוק כבר בינואר-פברואר. הריח של האדמוניות צופני ונעים. פרחי חורף אחרים שיש להם ריח נעים הם נרקיס, רותם המדבר, מנתור וחלק מהוורדים״. למה רק חלק מהוורדים, אני שואלת אותה וקצת מתבאסת מהתשובה שמלמדת שגם את הפרחים הפכנו עם הזמן לתעשייתיים: ״פרחי הקטיף שקיימים בשוק עברו לאורך השנים תהליכי השבחה וטיפוח על מנת להגיע למוצר בעל תכונות רצויות מבחינת הצרכן, לדוגמא צבעוניות מעניינת, צורת צמיחה, יכולות הישרדות במים לאחר הקטיף ועוד. עם הזמן תכונת הריח לא הייתה חשובה כמו תכונות אחרות של הפרח והיא נעלמה״.

זר פרחים קטן על מצעים לבנים

צילום: Annie Spratt on Unsplash

שיהיה לכולם המשך חורף נעים וצבעוני, מקווה שנהנתם מהפוסט ואל תשכחו להגיב ולעקוב אחר עמוד האינסטגרם שלי. ביי בינתיים.

10 תגובות

  1. דני זה כתוב בצורה מדהימה, פלוס התוכן מעניין ומאוד מעשיר, מדהימה כהרגלך!!

    1. היה מאוד נעים לקרוא את הפוסט, גם אם היו דברים שידעתי אותם….איסוף המידע היה והבאתו היה מעניין. תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אולי תאהבו גם

היי, אני דניאלה

היי, איזה כיף שאתם פה! :)
אני דניאלה מקמיל חלוץ, מעצבת ובלוגרית.
ברוכים הבאים לעולם שלי, לבלוג Living Lite העוסק בסטיילינג ועיצוב הבית.
מקווה שהבלוג יעורר בכם השראה ושתצטרפו יחד איתי לעשייה יצירתית.

רוצה להישאר בעניינים?

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

היי!
הירשמו לניוזלטר שלנו עכשיו
והיו הראשונים לשמוע על כל דבר חדש שמתפרסם בבלוג

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
דילוג לתוכן